Založ si blog

Klenoty Toskánska II.

Ako som už v predchádzajúcom článku načrtla, naše putovanie po Toskánsku sa rozhodne vo Florencii nekončí, práve naopak a celé veľké cestovateľské dobrodružstvo iba správne nakopne do ďalších pôsobivých zážitkov. Veď bez akýchkoľvek pochybností môžeme práve tento región označiť za to najlepšie, čo možno v Taliansku vidieť.

V prvom rade by som chcela vyzdvihnúť samotnú krajinu, ktorá je dokonalým obrazom talianskeho vidieka s nádhernými scenériami, vystrihnutými ako z rozprávkovej knihy. Ťažko sa slovami dá toľká krása opísať, treba to jednoducho vidieť na vlastné oči a zvyšok si už zhodnotí každý podľa svojho úsudku. Každopádne by som ale odporúčala vybrať sa najskôr južne od Florencie a dať si pôsobivý okruh krajinou Chianti (preslávená vynikajúcim vínom), ktorá so svojimi vinicami, olivovými hájmi a malými mestečkami len podčiarkne celé čaro toskánskej oblasti. Po tejto lahôdke pre oči sa dostaneme až do Sieny, považovanej za najdokonalejšie stredoveké mesto. Dominuje jej veľkolepá sienská katedrála, ktorej úctihodná fasáda z 13. storočia je zmesou gotických a románskych reliéfov, stĺpov a zložitých ozdôb. V srdci mesta leží Campo, jedno z najslávnejších talianskych námestí, ktoré je dejiskom konských dostihov, nazývaných „Palia“. Mesto tiež ponúka množstvo kľukatých uličiek s mnohými kostolmi, cennými pamiatkami i pokojnými zákutiami na pohodové prechádzky.

Ďalším lákadlom Toskánska je rozhodne San Gimignano, ktorého stredoveká silueta chytí za srdce každú romantickú dušu i nadšencov histórie. Svoju pozornosť si zaslúžia jednoznačne vysoké stredoveké veže, úžasné umelecké galérie, kostoly, ale aj krásny výhľad z mesta do toskánskej krajiny. Z ostatných miest nemôžeme zabudnúť nespomenúť  Pisu so svojou slávnou šikmou vežou, či menej známe mesto Lucca, ktoré je svojimi pamiatkami rovnako pôvabné a hodnotné ako Siena.

Na ceste po Toskánsku sa nám teda naskytne nespočetne veľa príležitostí a možností ako stráviť príjemné dni v náručí talianskej histórie, či v objatí zelených viníc a údolí, stačí si vybrať len tú vašu vysnívanú trasu a nechať sa poddať prirodzeným a nenúteným kúzlom oblasti, ktoré si vás určite získa.

 

 

 

Keď k nám zavíta kreatívne podvedomie

17.02.2013

Určite sa to už stalo aj vám a boli ste nútení klásť si otázky, na ktoré sa len ťažko hľadali adekvátne odpovede a vysvetlenia. Naše podvedomie spojené so spomienkami a zážitkami dokáže častokrát vykúzliť neuveriteľné príbehy, nad ktorými sa nestíhame diviť a donúti nás zamyslieť sa nad vecami, ktoré by nás za iných okolností nikdy nenapadli. [...]

Klenoty Toskánska I.

25.08.2012

Leto sa pomaly končí a väčšina z vás už má určite svoje dovolenkové dni za sebou a len s nostalgiou sa v myšlienkach vracia do obdobia neopakovateľného oddychu niekde pri vode, v horách, či v akejsi typicky dovolenkovej destinácii. Netreba však zúfať a so smútkom očakávať nasledujúce leto. Príležitostí na príjemne strávené dni a vytúžený oddych počas [...]

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

forró, fico, galanta

Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len Forró, nie celá strana. Inak sa to čítať nedá

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo silné zemetrasenie, evakuovali školy. Otrasy cítili aj Atény

29.03.2024 11:04, aktualizované: 12:41

Obyvatelia regiónu Olympia hovorili o veľmi silných otrasoch.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 3
Celková čítanosť: 5097x
Priemerná čítanosť článkov: 1699x

Autor blogu

Kategórie