Založ si blog

Klenoty Toskánska I.

Leto sa pomaly končí a väčšina z vás už má určite svoje dovolenkové dni za sebou a len s nostalgiou  sa v myšlienkach vracia do obdobia neopakovateľného oddychu niekde pri vode, v horách, či v akejsi typicky dovolenkovej destinácii.  Netreba však zúfať a so smútkom očakávať nasledujúce leto. Príležitostí na príjemne strávené dni a vytúžený oddych počas celého roka sa musí predsa nájsť hocikedy. Ak uprednostňujete zahraničie (nie že by na našom krásnom Slovensku nebolo, čo obdivovať, to tým rozhodne nechcem povedať) ale ak chcete zažiť atmosféru cudzej krajiny, iných zvykov, mentality obyvateľstva a spoznať ich dejiny a kultúru, mám pre vás niekoľko vynikajúcich tipov…

Nehľaďme teraz na ekonomické a politické problémy krajiny, ktoré sú hlavnou témou súčasnosti, no zamerajme sa skôr na historické a kultúrne poklady, na dedičstvo predkov, ktoré zanechali na Apeninskom polostrove, na skvosty, zdobiace jeho mestá už po celé stáročia. Pozývam vás na cestu naprieč Talianskom, naprieč dvadsiatimi regiónmi, s ktorých každý prináša návštevníkovi niečo iné a výnimočné.

Keď už bola reč o umeleckom dedičstve krajiny, našu cestu by som začala v samotnej kolíske umenia, kde počas svojho rozkvetu pôsobili najväčší majstri všetkých čias a svojej doby a zaslúžili sa o vznik neopakovateľných pamiatok, ktoré môžeme až doteraz s úžasom obdivovať. Reč je o hlavnom meste regiónu Toskánska a zároveň hlavným mestom umenia v Európe, Florencii.

Bola to renesancia, počas ktorej vplyvná rodina Medici, pozývala do mesta významných umelcov aby vytvorili diela, ktoré sú vrcholom celej doby. Spomeňme slávneho Michelangela, ktorého najslávnejší renesančný výtvor, sochu Dávida môžeme obdivovať v „Galleria dell´Accademia“. Neprehliadnuteľný je tiež dóm na Piazza del Duomo, s gigantickou kupolou, ktorý navrhol Filippo Brunelleschi a ktorý je štvrtou najväčšou katedrálou v Európe. Rozhodne netreba obísť galériu Uffizi, kde je uložená najúžasnejšia zbierka renesančného maliarstva na svete. Nájdeme v nej všetky slávne mená talianskeho umenia a nie len renesančných majstrov, ale aj majstrov z ranného stredoveku, baroka, či umelcov z iných krajín. Vyzdvihnime umelcov ako je Botticeli, Leonardo da Vinci, Raffael, Tiziano, Rembrandt, Caravaggio, či už spomínaný Michelangelo.

Ak sa teda rozhodnete navštíviť Florenciu, rezervujte si na ňu dostatok času, ktorý si doslova pýtajú početné pamiatky, kostoly, či múzeá. A ak Taliansko poctíte svojou dlhodobejšou návštevou, v Toskánsku, neďaleko Florencie je nespočetné množstvo ďalších krásnych zákutí, ktoré sa oplatí vidieť.

 

Keď k nám zavíta kreatívne podvedomie

17.02.2013

Určite sa to už stalo aj vám a boli ste nútení klásť si otázky, na ktoré sa len ťažko hľadali adekvátne odpovede a vysvetlenia. Naše podvedomie spojené so spomienkami a zážitkami dokáže častokrát vykúzliť neuveriteľné príbehy, nad ktorými sa nestíhame diviť a donúti nás zamyslieť sa nad vecami, ktoré by nás za iných okolností nikdy nenapadli. [...]

Klenoty Toskánska II.

01.09.2012

Ako som už v predchádzajúcom článku načrtla, naše putovanie po Toskánsku sa rozhodne vo Florencii nekončí, práve naopak a celé veľké cestovateľské dobrodružstvo iba správne nakopne do ďalších pôsobivých zážitkov. Veď bez akýchkoľvek pochybností môžeme práve tento región označiť za to najlepšie, čo možno v Taliansku vidieť. V prvom rade by som chcela [...]

Dušan Lehotský, učiteľ, tréner atletiky

Vychoval viacerých majstrov ČSSR v atletike: Na školských pretekoch som len čumel. Keď to takto pôjde ďalej, v tridsiatke budú o barlách

29.04.2024 00:00

Dušan Lehotský v Levoči učil telocvik a viedol mladých športovcov 44 rokov.

Peniaze, euro, kufrík

Rakúski colníci našli na letisku vo Viedni v batožine 700-tisíc eur

28.04.2024 21:39

Rakúski colníci objavili 700 000 eur v hotovosti v batožine na letisku vo Viedni, ktorá patrila dvom bratrancom cestujúcim do Istanbulu.

oheň, kozub, kachle, plameň

Kysucký hotel Marlene horel, požiar strechy už lokalizovali

28.04.2024 19:09

Strechu hotela v Oščadnici zasiahol v nedeľu popoludní požiar, rozšíril sa aj do jeho podkrovných priestorov a ubytovacej časti.

Russia Lenin Death Anniversary

Ruskí komunisti zúria. Tvrdia, že Putinov obľúbený filozof bol silný zástanca fašizmu

28.04.2024 17:00

Komunisti žiadajú prokuratúru, aby posúdila tvorbu filozofa Ivana Iľjina. Riaditeľ školy, ktorú po ňom pomenovali, vidí v pozadí sprisahanie Západu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 3
Celková čítanosť: 5106x
Priemerná čítanosť článkov: 1702x

Autor blogu

Kategórie